Orientalna zupa z łososiem

Orientalna zupa z łososiem
Zupy
2-3
Średni
30 min.
Ocena 3

Składniki

  • 1 l bulionu
  • 80 g makaronu gryczanego lub ryżowego
  • 200 g filetu z łososia
  • 100 g pieczarek
  • garść szpinaku
  • cebula dymka
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 3-4 plasterki papryczki chili
  • sok z ćwiartki limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • kolendra
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka sezamu

 

Krok 1

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy. W dużym garnku zagotowujemy bulion z dodatkiem łyżki sosu sojowego, pokrojonego na plasterki imbiru, chili oraz pieprzu. Łososia myjemy, obieramy ze skóry  i kroimy na kawałki o grubości 2 cm. Skrapiamy olejem sezamowym, sosem sojowym i sokiem z limonki, po czym odstawiamy na kilkanaście minut do zamarynowania. 

Krok 2

Umyte pieczarki kroimy na plasterki. Smażymy na patelni z odrobiną oliwy przez 2-3 min. z każdej strony. Do gotującego się bulionu wkładamy łososia i trzymamy pod przykryciem przez 3-4 min. Następnie dodajemy usmażone pieczarki oraz listki szpinaku. Po kilku chwilach dodajemy posiekaną cebulę dymkę. Gotujemy 2 min. Podajemy z ugotowanym makaronem, świeżą kolendrą i sezamem.


„Zarządzam wyprawę na Wschód – po kulinarne inspiracje! Z orientalnych krain przywieźcie zapasy limonki, chilli, sezamu i kolendry, a potem przyrządźcie z nich aromatyczną zupę!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Natureza cebula dymka pęczek
1 szt.
2,49 zł/1 szt.
2,49 zł
Imbir ważony
19,99 zł/1 kg
2,00 zł
Carrefour Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
54,50 zł/1 kg
1,09 zł
Sante Sezam 300 g
0,3 kg
23,30 zł/1 kg
6,99 zł

Zobacz również inne przepisy