Lista zakupów0
Strona główna/Przepisy/Zupy/Orientalna zupa z łososiem

Orientalna zupa z łososiem

Orientalna zupa z łososiem
Zupy
2-3
Średni
30 min.
Ocena 3

Składniki

  • 1 l bulionu
  • 80 g makaronu gryczanego lub ryżowego
  • 200 g filetu z łososia
  • 100 g pieczarek
  • garść szpinaku
  • cebula dymka
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 3-4 plasterki papryczki chili
  • sok z ćwiartki limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • kolendra
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka sezamu

 

Krok 1

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy. W dużym garnku zagotowujemy bulion z dodatkiem łyżki sosu sojowego, pokrojonego na plasterki imbiru, chili oraz pieprzu. Łososia myjemy, obieramy ze skóry  i kroimy na kawałki o grubości 2 cm. Skrapiamy olejem sezamowym, sosem sojowym i sokiem z limonki, po czym odstawiamy na kilkanaście minut do zamarynowania. 

Krok 2

Umyte pieczarki kroimy na plasterki. Smażymy na patelni z odrobiną oliwy przez 2-3 min. z każdej strony. Do gotującego się bulionu wkładamy łososia i trzymamy pod przykryciem przez 3-4 min. Następnie dodajemy usmażone pieczarki oraz listki szpinaku. Po kilku chwilach dodajemy posiekaną cebulę dymkę. Gotujemy 2 min. Podajemy z ugotowanym makaronem, świeżą kolendrą i sezamem.


„Zarządzam wyprawę na Wschód – po kulinarne inspiracje! Z orientalnych krain przywieźcie zapasy limonki, chilli, sezamu i kolendry, a potem przyrządźcie z nich aromatyczną zupę!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij


Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Makarony Polskie Makaron gryczany...
6,99 zł
Filet z łososia atlantyckiego ...
89,99 zł
Pieczarki ważone
7,59 zł
Natureza cebula dymka pęczek
2,39 zł
Imbir ważony
14,99 zł
Carrefour Selection Olej sezamowy 25 cl
15,99 zł
Kolendra świeża
4,49 zł
Carrefour Pieprz czarny mielony 20 g
1,09 zł
Sante Sezam 300 g
7,49 zł

Zobacz również inne przepisy