Wegetariański żurek z pieczonymi ziemniakami i jajkiem

Wegetariański żurek z pieczonymi ziemniakami i jajkiem
Zupy
2
Łatwe
50min

Składniki

  • 2 jajka Carrefour BIO
  • marchewka
  • mały por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 bulwy selera
  • 4 suszone grzyby
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • szklanka zakwasu żytniego
  • łyżeczka chrzanu
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego Carrefour BIO
  • 3 ziemniaki
  • majeranek
  • pietruszka
  • sól, pieprz

 

Krok 1

Wlewamy do garnka litr wody, wrzucamy marchewkę, pora, czosnek, seler, grzyby, liście laurowe 
i ziele angielskie. Doprawiamy solą i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 1 h. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200°C. Ziemniaki kroimy w kostkę, obtaczamy w oleju oraz ziołach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do zarumienienia przez ok. 40 min.

Jajka gotujemy na twardo.

Krok 2

Gotowy bulion przecedzamy przez sito. Następnie stopniowo wlewamy do niego zakwas i podgrzewamy. Po chwili dodajemy łyżeczkę chrzanu, wędzoną paprykę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Żurek podajemy gorący, z pieczonymi ziemniakami oraz ugotowanym jajkiem.