Zupa czereśniowa z tymiankiem

Zupa czereśniowa z tymiankiem
Zupy
4
Łatwe
45min
Ocena 4

Składniki

  • 750 g czereśni 
  • 5 łyżek cukru
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 laska cynamonu
  • 4 goździki 
  • 100 ml czerwonego wina półsłodkiego 
  • 50ml śmietanki kremówki
  • 250g makaronu

Krok 1

Umyte czereśnie drylujemy. Jedną szklankę czereśni odkładamy na później, a pozostałe wrzucamy do garnka. Dolewamy 1,5 litra wody. Dodajemy cukier, wino i przyprawy i gotujemy około 20 minut. Wyciągamy tymianek, cynamon i goździki. Całość blendujemy. 

Krok 2

Dodajemy resztę czereśni i gotujemy jeszcze przez około 3 minuty. Na koniec możemy dodać śmietankę. 

Podajemy na ciepło z ulubionym makaronem oraz listkami świeżego tymianku. Możemy również podawać schłodzoną. 

Smacznego.

"Idealne danie na letnie upały"


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Diamant Cukier drobny 1 kg
1 kg
4,59 zł/1 kg
4,59 zł
Prymat Cynamon cały 3 sztuki
0,019 szt.
157,37 zł/1 szt.
2,99 zł
Prymat Goździki całe 10 g
0,01 kg
149,00 zł/1 kg
1,49 zł
Mlekovita Śmietanka Polska 30% 200 ml
0,2 l
15,95 zł/1 l
3,19 zł
Millo di Pasta Makaron 5-jajeczny z kurkumą nitki 250 g
0,25 kg
5,96 zł/1 kg
1,49 zł
1,85 zł
PROMOCYJNA CENA

Zobacz również inne przepisy