Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni
Zupy
4
Łatwe
40min
Ocena 4

Składniki

  • 1 większa dynia Hokkaido
  • 2 cebule BIO
  • 4 ząbki czosnku 
  • 4 ziemniaki 
  • 2 marchewki BIO
  • 1 puszka pomidorów BIO
  • 1l bulionu warzywnego 
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 50 ml śmietany 18%
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 gałązka świeżej pietruszki 
  • 2 łyżeczki oleju z pestek dyni 
  • Sól, pieprz 

Krok 1

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Do dużego garnka wlewamy oliwę i podsmażamy je. Marchewkę i ziemniaki obieramy, drobno kroimy. Dynię przecinamy na pół, usuwamy nasiona i kroimy w duże kostki. Gdy cebula i czosnek się zeszklą dodajemy warzywa i smażymy przez około 5 minut. 

Krok 2

Dolewamy bulion, dodajemy kurkumę oraz imbir i gotujemy około 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy pomidory i gotujemy kolejne 5 minut. Wszystko razem blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Krem podajemy z prażonymi pestkami dyni, pietruszką, polewamy śmietanką i skrapiamy olejem z pestek dyni.