Lista zakupów0
Strona główna/Przepisy/Zupy/Zupa krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Zupa krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Zupa krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym
Zupy
4
Łatwe
40min

Składniki

  • 2 puszki kukurydzy 
  • 2 łyżki masła klarowanego 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka 
  • 2  łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1-2 łyżeczki curry w proszku BIO
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego 
  • 1l bulionu ekologicznego warzywnego lub drobiowego BIO
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego BIO
  • kurczak BIO 
  • plastry bekonu BIO
  • pęczek świeżej kolendry 
  • świeża papryczka chili opcjonalnie
  • sól 
  • pieprz

Krok 1

Cebulę, czosnek i imbir drobno siekamy.  Kukurydzę odsączamy z wody. W garnku  rozgrzewamy masło klarowane lub oliwę, po czym smażymy cebulę do zeszklenia. Dodajemy czosnek i imbir. Smażymy ok. 2 minut. Dodajemy kukurydzę oraz kurkumę, curry w proszku, wędzoną paprykę, kmin rzymski. Po chwili dolewamy bulion i gotujemy ok. 10 minut.  Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy kolejne 10 minut. Piersi kurczaka kroimy w paski. Plastry bekonu umieszczamy na zimnej patelni i podgrzewamy do momentu aż powstaną chrupkie chipsy. Plastry zdejmujemy z patelni i odsączamy na ręczniku papierowym. 

 

Krok 2

Zupę blendujemy i przecieramy przez sito do uzyskania gładkiej konsystencji.  Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy kurczaka i gotujemy ok. 5-7 minut. 

Serwujemy z plastrem boczku. Dekorujemy listkami kolendry. Opcjonalnie możemy dodać papryczkę chili pokrojoną w cienkie paski.