Zupa z botwinki z fetą i ziołami

Zupa z botwinki z fetą i ziołami
Zupy
2-3
łatwe
40min

Składniki

  • mały pęczek buraków z botwinką
  • 500 ml bulionu Carrefour BIO
  • łyżka  masła Jakość z Natury Carrefour
  • łyżka oliwy Carrefour BIO
  • 1/2 cytryny
  • łyżka mąki orkiszowej
  • 100 g sera feta
  • 80 ml śmietany 18%
  • świeże zioła (tymianek, mięta, koperek, pietruszka)

 

Krok 1

Botwinkę wraz z buraczkami dokładnie płuczemy i drobno siekamy. W garnku rozpuszczamy masło oraz oliwę. Dodajemy botwinkę i podduszamy przez ok. 4 min, cały czas mieszając. Dodajemy 2 łyżki drobno posiekanego koperku. Całość zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 30 min na niewielkim ogniu. Następnie mąkę mieszamy ze śmietaną i dwiema łyżkami wody – tak powstałą mieszankę wlewamy do zupy. Delikatnie mieszamy, zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Krok 2

Zupę podajemy z pokruszoną fetą oraz świeżymi ziołami.