Lista zakupów0

Produkty BIO

Sortuj po

Popularność

Filtry


Wybierz marki

Typ

Kategoria

Carrefour Bio Jaja z chowu...
6,99 zł
Bakoma Jogurt Bio naturalny 140 g
1,69 zł
1,59 zł
Piątnica Mleko ekologiczne 3,9% 1 l
4,89 zł
3,99 zł
Bakoma Jogurt Bio z morelami 140 g
1,69 zł
Bakoma Jogurt Bio z truskawkami 140 g
1,69 zł
Bakoma Jogurt Bio z owocami leśnymi...
1,69 zł
Piątnica Bio Śmietana 18% 200 g
2,49 zł
2,29 zł
Bakoma Jogurt Bio z wiśniami 140 g
1,69 zł
Piątnica Bio Twaróg wiejski półtłusty...
4,79 zł
3,99 zł
EkoŁukta Ekologiczny twaróg półtłusty...
3,39 zł
3,19 zł
Mlekovita BIO Ekologiczne masło...
4,49 zł
3,99 zł
Mlekovita BIO Ekologiczny kefir...
1,89 zł
1,69 zł
Piątnica Bio Serek wiejski 200 g
2,89 zł
2,69 zł
Bakoma Praziarna Jogurt Bio...
2,35 zł
2,19 zł
Bakoma Praziarna Jogurt Bio z...
2,35 zł
2,19 zł
Bakoma Praziarna Jogurt Bio...
2,35 zł
2,19 zł
Bakoma Serek Bio homogenizowany o...
2,19 zł
Suempol Bio Łosoś norweski z hodowli...
13,79 zł
13,49 zł
Ania Bio herbatniki okrągłe 100 g
2,19 zł
Gerber Organic Jabłko burak po 6...
3,49 zł
3,29 zł
Bakoma Serek Bio homogenizowany...
2,19 zł
HiPP BIO HiPPiS Jabłka-Gruszki-Banany...
3,95 zł
Symbio Płatki kukurydziane...
6,49 zł
4,99 zł
HiPP BIO Jabłkowe wafelki ryżowe po...
3,59 zł

24 produktów

Jak odróżnić produkty ekologiczne od innych?
 

Na półkach sklepowych coraz częściej pojawiają się produkty ekologiczne, a społeczeństwo zaczyna przykładać większą uwagę do jakość żywności pakowanej do koszyka. Chcemy spożywać pokarmy, które wolne są od szkodliwych substancji i sztucznych dodatków, tak często dodawane do konwencjonalnego pożywienia, dlatego właśnie decydujemy się na żywność ekologiczną. Niestety, wielu producentów bazuje na obecnej modzie i pod eko opakowaniem sprzedają nieświadomym konsumentom jedzenie, które nie zawsze spełnia ich oczekiwania. Jak zatem rozpoznać certyfikowane produkty i wybierać te, które produkowane są zgodnie z przyjętymi normami?

 

Czytaj skład!

 

Podstawowa kwestia to lista substancji użytych do produkcji danego wyrobu. Kontrolowanie składu jest niezbędne, aby upewnić się, że artykuł spełnia nasze oczekiwania. Wiele produktów ma bardzo długie składy, dlatego jeśli nie potrafimy zidentyfikować poszczególnych substancji, dla pewności wybierajmy te, których skład jest najkrótszy. Warto zwrócić uwagę, że pod skomplikowanymi nazwami mogą kryć się szkodliwe dodatki. Jak je odróżnić i na co jeszcze uważać, by na nasz stół trafiały produkty ekologiczne?

 

Prawidłowe oznaczenia – szukaj ekoliścia

 

Osoby prowadzące zdrowy tryb życia i szukające sprawdzonych produktów spożywczych powinny wiedzieć, że nie warto sugerować się samą nazwą. Opakowanie opatrzone w modne zwroty "eko, bio, organic" nie zawsze skrywa oczekiwaną zawartość. Określenia te drukowane są w celu przyciągnięcia nieświadomych konsumentów. Firmy stosują ten trick marketingowy, wiedząc jak dużym zainteresowaniem cieszą się tego typu produkty. Niestety skład takich produktów często odbiega od ideału, a w środku mozemy znaleźć w najlepszym przypadku dużą ilość cukru lub niepotrzebnych dodatków, a w najgorszym szkodliwe, a nawet rakotwórcze substancje.

 

Aby mieć pewność, że produkt spełnia nasze oczekiwania i określone normy, na jego opakowaniu powinno znaleźć się  logo żywności ekologicznej, czyli unijny ekoliść,

 

a także oznaczenie jednostki certyfikującej oraz informacja dotycząca pochodenia składników ( na przykład Rolnictwo PL, UE lub spoza UE). Normy dotyczące przetwórstwa ekologicznego określone są w prawodawstwie unijnym, a następnie implementowane do polskiego prawa. Te dokumenty to Rozporądzenie Rady nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 roku oraz Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 roku. We wszystkich krajach Unii Europejskiej obowiązują jednakowe normy dotyczące żywności ekologicznej.

 

Żywność ekologiczna tylko z gospodarstw z certyfikatem

 

Producent, który pragnie uzyskać europejski certyfikat musi spełniać restrykcyjne wymagania. W gospodarstwie noszącym miano ekologicznego powinna być prowadzona zrównoważona produkcja roślinna i zwierzęca, płodozmian czyli system zagospodarowania ziemi oparty na zaplanowanym z góry na wiele lat następstwie roślin po sobie, dzięki czemu gleba nie traci swoich własciwości. Kluczową rolę odgrywa całkowity proces hodowli, a nie sam końcowy produkt. Dlatego podczas produkcji żywności ekologicznej stosuje się tylko biologiczne oraz mechaniczne sposoby ochrony  roślin przed chorobami czy szkodnikami. Zakazane są sztuczne nawozy i pestycydy. Warto zaznaczyć, że gospodarstwo, które posiada certyfikat produkcji żywności ekologicznej, musi odnawiać go co roku. Podczas regularnych kontroli badane są próbki gleby i roślin. Podobne restrykcje dotyczą hodowców zwierząt, w gospodarstwach ekologicznych nie można karmić paszami przemysłowymi, a bio karma musi pochodzić ze sprawdzonego źródła, które też mmusi być ekologiczne i pochodzić z ekologicznego gospodarstwa. Zwierzętom nie można podawać hormonów ani antybiotyków, a hodowane muszą być na ściółce, która następnie jest wykorzystywana jako obornik.

 

 Kupuj mądrze i jedz zdrowo

 

W natłoku produktów dostępnych na rynku ciężko połapać się, który z nich faktycznie będzie wartościowy. Jak zostało wspomniane wyżej, koniecznie szukajmy na półkach produktów, które oznaczone są zielonym ekoliściem, czyli posiadają certyfikat wydawany przez uprawnioną jednostkę certyfikującą. W sklepie Carrefour znajdziesz szeroki wybór bio produktów, które posiadają niezbędne certyfikaty dzięki czemu możesz na co dzień zaopatrywać się w zdrowe, sprawdzone i ekologiczne jedzenie. Dokładamy wszelkich starań, aby nasi klienci, robiąc zakupy zaopatrywali się w pełnowartosciowy towar, który spełnia ich oczekiwania. Współpracujemy z certyfikowanymi gospodarstwami ekologicznymi na całym świecie, dzięki czemu w naszych sklepach kupisz najwyższej jakości produkty!

 

Nasz cerytfikat BIO: https://zakupycodzienne.carrefour.pl/files/regulamin/Certyfikat-BIO-2019.pdf